El que caldrà aprendre a fer és la salsa passata di pomodoro, que és la salsa de tomàquet que utilitzen els pizzeros italians per posar a les pizzes.
Si voleu saber com fer la massa de la pizza, teniu l'explicació a
pizza senzilla la manera antiga
Per farcir la pizza ens caldrà tenir: la salsa passata di pomodoro (*), formatge mozzarella ratllat,
orenga, i alfàbrega (fresques o seques), pebre, oli d’oliva.
la salsa passata di pomodoro
És una
salsa italiana de tomàquet concentrat. La podem fer en versió cuita o crua.
Versió
cuita: Posem a escórrer tomàquet ratllat natural en un bol. En una olla l’aboquem
amb sucre, sal, pebre, i oli d’oliva (poc). Fregim en una paella ceba, all i
orenga fresca, tot ben picat. Ho afegim al tomàquet de l’olla i ho coem una
mitja hora. Els últims 5 minuts hi afegim l’alfàbrega fresca. Ho deixem
reposar.
Versió en
cru: Posem a escórrer tomàquet ratllat natural en un bol. Hi afegim tots els
ingredients i ho deixem macerar un parell d’hores.
1. De
verdures:
base de tomàquet triturat, a sobre hi posem a rodanxes carbassó, albergínia,
pebrot, tomàquets cherrie i pinyons i mozzarella per sobre.
2. De
formatges:
base de tomàquet triturat amb diferents formatges a daus i muntanyetes de
mozzarella. Habitualment: formatge blau (rocafort, gorgonzola o cabrales), de
cabra, i algun altre com l’emmental o manxego...
3. De
sobrassada, mel i rúcula (enciam): base de tomàquet triturat, mozzarella, trossets de
sobrassada i després de coure la pizza : un rajolí de mel x sobre i unes fulles
de rúcula.
4. De
pinya i pernil : base de tomàquet triturat, mozzarella, daus
de pernil dolç i trossets de pinya natural
5. De
pernil salat i tomàquet : base de tomàquet triturat, mozzarella, trossets
de pernil salat i daus de tomàquet natural.
6. De
formatge de cabra i ceba caramel·litzada : base de tomàquet triturat, mozzarella, ceba
caramel·litzada i trossets de formatge de cabra. Per caramel·litzar la ceba:
coure-la uns 30’ amb sucre i oli a foc lent o bé més estona amb oli i al final
afegint-hi una mica d’aigua. La clau, el color torrat.
7. D’anxoves,
pebrot escalivat
: base de tomàquet triturat, les tires de pebrot i trossets d’anxova i all
triturat. Pebre i oli abans de coure al forn.
8. De
tonyina i ceba caramel·litzada : base de tomàquet
triturat, mozzarella, ceba caramel·litzada i muntanyetes de tonyina.
9. De
salsitxes Frankfurt i bacon : base de
tomàquet triturat, mozzarella, rodanxes de salsitxes Frankfurt i bacon.
10. De
pebrot vermell, olives i brie : base de tomàquet triturat, mozzarella, pebrot
vermell, olives negres, formatge brie, ceba caramel·litzada i espàrrecs verds
11. De
tonyina, maionesa i enciam : base de tomàquet triturat,
mozzarella ho coem al forn. En un bol barregem tonyina, maionesa i tires
d’enciam i aboquem a sobre. Coem 5 minuts més.
12. De
Philadelphia, carbassó i tomàquet : base de tomàquet triturat, mozzarella, formatge
d’untar a muntanyetes, daus petits de carbassó i daus petits de tomàquet
natural.
13. D’espàrrecs,
pernil salat i parmesà :
base de tomàquet triturat, mozzarella, els espàrrecs verds passats prèviament
per la planxa, tires de pernil i encenalls de parmesà.
14. De
bolets : base de tomàquet triturat,
mozzarella i assortit de bolets, xampinyons, camagrocs, rovellons, ... passats
per la paella amb oli, all i julivert picats.
15. De
porros amb bacon i ou :
base de mozzarella. Sofregim el porro talladet petit i el bacon : hi afegim
crema de llet i un raig de mel (2 minuts) i posem sobre la pizza i aboquem uns
ous crus.
16. De
gambes i palets de cranc : base de tomàquet triturat, mozzarella, gambes
vermelles pelades i palets de cranc.
17. De
gorgonzola i ceba:
directament mozzarella, gorgonzola i ceba.
18. De
melmelada de figues amb pernil i parmesà : tallets de pernil i encenalls de parmesà i per
sobre melmelada de figues
19. De
pebrot, brie i ceba:
base de tomàquet triturat, mozzarella, pebrot vermell, trossets de formatge
brie, olives negres, salsa de ceba daurada (?)i espàrrecs verds passats per la
planxa prèviament
20. I totes les combinacions que se
us passin pel cap que poden estar bé.
Bon
profit!
I aquí algunes imatges...
comencem amb la passata, la salsa de tomàquet:
|
posem a escórrer el tomáquet triturat |
|
ceba, all, herbes .... |
|
piquem l'orenga, ceba i all |
|
posem en una cassola el tomàquet |
|
fregim la picada i ... |
|
afegim sucre i sal al tomàquet |
|
una mica d'oli d'oliva |
|
i la picada d'all, ceba i orenga |
|
ho coem tot una mitja horeta |
|
piquem l'alfàbrega |
|
i l'afegim els ultims minuts |
|
deixem reposar. Ja tenim la salsa base |
|
la posem a la pizza com a base |
I ara anem a caramelizar la ceba
|
cebes, sucre, oli... |
|
coem a foc lent la ceba... |
|
i cap al final hi afegim el sucre |
I ara la salsa carbonara
|
bacon, crema de llet, porros, mel... |
|
fregim els porros |
|
afegim el bacon |
|
una mica de crema de llet i ... |
|
cap al final la mel |
|
salsa carbonara directe a la pizza (no hi posem tomàquet base) |
I ara la d'enciam, tonyina i maionesa.... molt fàcil
|
els tres ingredients |
|
els barregem tots en un bol i reposar |
|
la posarem a la pizza els últims 5' de cocció |
algunes imatges de les pizzes que proposo:
|
la de bacon i salsitxes frankfurt |
|
la vegetal |
|
la de pinya i pernil |
|
la de carbonara cuita |
|
la vegetal ja cuita |
Mmm... Quines ganes de preparar-ne una!
ResponElimina