divendres, 7 de setembre de 2012

coca de forn (la tova i de pinyons)



Ingredients (per unes 4 persones):

-          500 grams de farina de força
-          300 grams d’aigua
-          20 grams de sucre, 10 grams de sal, 10 grams de llevat fresc
-          50 grams d’oli d’oliva
-          50 grams d’anís dolç (no és necessari però ho recomano)
Per pintar la coca:
-          50 grams d’anís dolç
-          50 grams d’oli d’oliva
-          20 grams de sucre (i una mica més)
-          Pinyons (a gust)
-          Farina per enfarinar el taulell
-          Anís i sucre per l’últim acabat

  1. Barregem tots els ingredients per la massa. Va molt bé fer-ho amb una cullera de fusta o una espàtula. Quan ja te una certa consistència la posem damunt el marbre de la cuina. Atenció, no cal enfarinar aquest espai. Al principi la massa resultarà un pèl enganxosa però a poc a poc anirà quedant més solta. Per amassar millor treballar amb les mans, queda molt més bona. Quan la massa es desenganxi del marbre i tingui una textura elàstica és el moment de deixar-la reposar. Enfarinem la base d’un bol i posem la bola de massa durant una hora. Tapem amb un drap i deixem en un lloc càlid i que no hi hagi cap corrent d’aire (si és estiu damunt el marbre de la cuina i si és hivern al forn lleugerament escalfat. En aquest temps creixerà el seu volum.
  2. Enfarinem el marbre de la cuina i . Aboquem la bola i fem 4 parts (per fer 4 coques). Cada massa per 1 coca pesa uns 220 grams aproximadament. Ara treballarem la massa de la coca donant-li la forma: una forma ovalada. Podem fer-hi forats amb les gemmes dels dits.
  3. Estirem les coques damunt la safata d’anar al forn. A cada safata hi caben 2 coques, per tant farem 2 fornades. Pintem  les coques amb la barreja que hem fet amb l’oli, el sucre i l’anís. La barreja mirem d’escampar-la molt bé perquè si en un lloc n’hi ha massa el sucre fa que no pugi del tot bé. Aboquem pinyons per sobre. (opcional)
  4.  Cobrim les coques amb un drap i deixem que reposin una hora.
  5. Quan falti una estoneta per finalitzar el segon repòs  posem el forn a 250 graus (molt alt).
  6. Posem les coques al forn i baixarem la temperatura a 220 graus. Les deixem coure entre 15 i 20 minuts. Anem vigilant i quan quedin daurades ja estan al punt.
  7. Les traiem del forn i les pintem de seguida amb una mica d’anís i sucre, això farà que quedin lluentes.
  8. Deixar-les refredar
La clau de la coca està en l’amasat i els temps de repòs. Cal treballar molt bé la massa i aconseguir que agafi l’aire que necessita perquè sigui esponjosa i gustosa.
Bon profit !


els ingredients



diluir el llevat fresc amb una part de l'aigua

barrejar tots els ingredients afegint-hi el llevat fresc diluit

treballar amb una cullera de fusta

i acabar treballant una estona amb les mans

textura elàstica..

ha de quedar una bola que no s'enganxi al marbre


tapem i deixem reposar una hora (1er repòs)

oli, anís i sucre per pintar després

fem les formes damunt marbre enfarinat

fem uns foradets amb les gemmes dels dits


pintem amb la barreja oli-anís-sucre

tapem i deixem reposar una hora (2on repòs)

al forn entre 15/20 minuts a 220 graus





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!