Sarsuela de peix
Dificultat |
Mitjana |
Temps |
3 hores |
Cost per ració |
7,50€ |
És d’aquells plats de
la nostra gastronomia que tenen una alegria, un àpat que fa festa, que olora a
mar i sap a cel, que cal cuinar a poc a poc, i si és amb cassola de fang, molt
millor. De fet, l’origen parla d’un plat
fet amb diferents peixos de roca i marisc, cuinats en una cassola de fang, amb
un sofregit i una picada. Molt típic a la zona de la costa catalana. Es
diferencia del suquet perquè el suquet porta patates.
Saps per què se’n diu sarsuela a un tipus de gènere musical? Doncs perquè es barregen parts cantades amb parts dialogades. El mateix que amb el plat, que és una barreja de peixos i mariscs.
Ingredients per unes 4 persones: un llobarro (1kg), uns
800 grams de lluç, unes 12 gambes grosses, 1 calamar gran, un bon grapat de
rossellones (uns 500 grams), 2 cebes, 7 tomàquets madurs per ratllar, 1 pebrot
verd de fregir, oli d’oliva, sal i farina (en aquest cas de blat de moro,
perquè sigui un plat sense gluten)
Pel fumet: els caps dels peixos (avui no he posat res més)
Fumet de gambes: els caps i closques de les gambes
Picada: all, julivert, sal, unes avellanes (i si vols afegir més coses,
endavant... ametlles, carquinyoli (conté gluten), bastonets, xocolata...).
1.
Primer de tot, a la peixateria miro quins peixos tenen
més bona presència i preu, a vegades hi poso rap, a vegades hi poso orada, o
peixos de roca que són més baratets. El que no pot faltar són les gambes i
algunes cloïsses... avui he trobat un llobarro ben fresc i un bon lluç.
A la peixateria he
demanat que netegin i tallin el peix a trossos mitjans i a rodanxes.
2.
A casa disposo tot i acabo de netejar una mica. Les
rossellones les passo per aigua per treure la sorra, i les deixo tapades amb
drap humit amb sal a la nevera. També tallo ben petites les cebes, el pebrot,
ratllo els tomàquets... Salpebro el peix, i el passo per farina (això és
opcional però sí que li dóna un toc cruixent)Alerta però, si hi ha
intoleràncies al gluten, fes servir farina de blat de moro o lliure de gluten.
3.
I avui tinc el luxe de cuinar en una cassola de fang,
aprofito que sóc a Sitges, a casa la mare i en té unes quantes... El fang li
aporta un sabor increïble... Tot és més gustós.
4.
Faré el fumet : poso aigua freda amb els caps de peix
i mitja ceba a coure en una olla amb aigua. Quan arrenqui el bull deixa uns 30'
i ja estarà preparat. El colo. Després hi afegiré el fumet de gambes.
5.
Poso oli d'oliva a escalfar a la cassola de fang i
quan és calent marco les gambes i les aparto. Molt important, només un parell
de minuts, que quedin marcades. Això serveix sempre per quan cuinis gambes o
escamarlans o llagostins...
6.
A la mateixa cassola on he marcat les gambes, fregeixo
el peix i el reservo. Alerta que no es trenqui. Jo uso una escumadora per girar-lo i per treure'l de la cassola amb cura. Fregeixo el calamar i el reservo.
7.
Ara faré el sofregit de verdures...
8.
Fregeixo a foc lent les cebes fins que estan rosses
(8/10 minuts), procurant què no es cremin. Afegeixo el pebrot i deixo coure uns
5 minuts més
9.
Ara afegeixo el tomàquet ratllat i coc uns 10' a foc
lent.
10.
Mentrestant faig el fumet de gambes així: poso els
caps de les gambes en una olla petita i les aixafo amb una mà de morter.
Afegeixo aigua i al foc fins que arrenca el bull i deixo fer uns 15'. Colo el
brou i l'afegeixo al fumet de peix . Ja tinc el brou de peix a punt
11.
En el punt que tinc el sofregit espès, que s'ha begut
l'aigua... Afegeixo a la cassola el brou de peix... A ull... Això dependrà si
us agrada més caldós O menys..i deixo coure amb la cassola tapada a foc lent
uns 20'
12.
Faig una picada, avui amb all, julivert i
avellanes...
13.
Afegeixo el peix, els calamars i les rossellones i la
picada i deixo coure uns 10'. Rectifico de sal, si cal.
14.
Aturo el foc i afegeixo les gambes. Tapo i deixo
reposar abans de servir a taula
Surt una sarsuela molt
bona, molt gustosa però si vols incrementar la intensitat dels sabors, pots
aconseguir-ho fent un fumet amb més diversitat de peixos, i afegint alguna
espècia extra al sofregit un cop aboques el tomàquet com pimentó de la vera, o
pimentó vermell, o safrà, ... algunes persones també afegeixen una pastilla de
concentrat de brou de peix. Això ja va a gustos.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!