Dificultat |
Fàcil |
Temps de preparació Temps de marinar |
30’ 21 dies |
Cost per ració (un
pot amb 500 grams d’alls) |
3€ |
Els alls tenen unes propietats que els fan molt interessants per la nostra salut. De fet són els antibiòtics naturals per excel·lència. Però el seu sabor i olor tan forts fan que molts cops ens costin de menjar crus que és com més conserven totes les propietats. Una bona manera de menjar-nos-els són enmig del vermut, amb unes olives i patates.
Ingredients per un pot d’un litre de capacitat i uns 500 grams d’alls : 500 grams d’alls, dos gots d’aigua (400ml), un got de vinagre de poma (200ml), uns grans de pebre negre, 2 bitxos, mitja llimona, unes branquetes de romaní, unes fulles de llorer, 3 cullerades de sucre, 3 cullerades de sal.
1) 1) Primer de tot em posaré a pelar els alls. Per fer-ho més fàcil el que faig és treure els grans de les cabeces i posar-lo en un bol amb aigua freda.
2)
Quan acabo, els pelo amb
facilitat. Els escorro i els deixo apartats
3)
En una olla poso l’aigua,
el vinagre, la sal i el sucre a coure.
4)
Quan arrenqui el bull hi
aboco els alls i deixo dins 4 minuts amb el foc apagat. Amb això el que faig és
treure la fortor de l’all. Però també és cert que hi ha persones a qui agrada
molt la fortor, si a casa vostra us agraden crus, directament pots obviar
aquest pas i deixar els grans d’all fora de l’olla.
5)
Escorro els alls i els
faig refredar per aturar la cocció i deso el suc de la cocció que em servirà
pel marinat. El que busco refredant ràpid els alls és aturar la cocció ja que
vull que em quedin cruixents i el màxim de crus possibles.
6)
Un cop s’han refredat
els alls i el líquid passo a posar-ho tot en el pot per marinar
7)
En un pot de vidre
(millor), avui m’ha anat bé un pot d’un litre de capacitat i tapa metàl·lica que
tanqui bé. Vaig posant els alls, i
afegint líquid de macerar, i totes les espècies i herbes: el pebre en boletes,
el romaní, el bitxo, el llorer i de tant en tant una rodanxa de llimona. I vaig
fent fins cobrir tot el pot. Els grans d’all han de quedar ben coberts amb el líquid.
Jo al final hi col·loco una rodanxa de llimona a mode de tapa.
8)
Tanco el pot i el deixo
girat perquè tot els barregi bé.
9)
I després el deixo en un
lloc de la cuina on no hi doni el sol. Ho deixo reposar 21 dies i ja tinc els
alls preparats. Si és estiu amb 2
setmanes n’hi ha prou. Les temperatures més altes acceleren el procés de
maceració.
10) Personalment
els deso després a nevera perquè així estan sempre a punts de servir, fresquets
per un bon vermut o una amanida. Resulten molt gustosos i són molt bons per la
salut com t’he explicat abans.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!