2 de des. 2016

Oli picant i aromatitzat per pizzes, pastes i amanides


Alguna vegada heu anat a una pizzeria i us han ofert aquell oli picant amb aquell gust tant especial per a la pizza??

Doncs ens el podem fer a casa, això sí, amb oli d'oliva de bona qualitat. No hem de tenir problemes per trobar-lo, en aquest nostre país amb olis tan i tan bons.
Us recomano que, si podeu, aneu a alguna cooperativa d'aquestes que el fan i el venen. El preu, potser serà el mateix però la qualitat la notareu deseguida. Millor anar-hi cap a finals d'any que és quan es cullen les olives i es premsen.
Nosaltres a casa el comprem a la cooperativa més propera a Rocallaura: a coop.de Vallbona de les Monges (comarca de l'Urgell) o al Molí d'oli Cal Nasi a Piera (comarca de l'Anoia)
Dificultat
Fàcil
Temps preparació
Temps maceració
30’
7/10 dies
Cost per ració
4€


Ingredients (per a mig litre d’oli) : mig litre d’oli d’oliva de bona qualitat, 2 dents d’all pelades, 1 cullerada (de sopa) de pebre negre mòlta, 3 fulles de llorer, 8/10 bitxos petitets de caiena secs (o 2/3 bitxos grans), sal, un parell de branquetes de farigola i un parell més de romaní.

Teniu pressa? La versió que explico és per tenir-ho disponible en uns 7/10 dies però també podem fer la versió en fred que necessita uns 30 dies, simplement posem l’oli amb tots els ingredients i deixem que maceri durant un mes, mes i mig en un lloc fosc i amb una temperatura estable  i ja el tindrem a punt. I si disposeu d’aquella màquina que ho faci “quasitot”, la Thermomix, es veu que en 5 minuts ho fa i ho tens a punt al moment. (jo no en tinc d'aquesta)

Jo faig la versió en calent per tenir-lo disponible en una setmana, setmana i mitja. Per la versió en calent necessitarem un pot de vidre que es pugui tancar i un termòmetre de cuina per controlar la temperatura i un cassó.

1)     Netegem totes les herbes ben netes i les fem assecar.
2)    En un cassó hi aboquem tot l’oli, si volem que quedi més suau hi podem posar més quantitat d’oli però amb mig litre queda prou bé. .El que farem és només escalfar una mica l’oli perquè així les herbes desprenen amb més facilitat tots els aromes (sobre tot el bitxo, el llorer...) però no volem que arribi a bullir, ni molt menys. Si no tenim termòmetre és qüestió de veure quan l' oli és tebi, en qüestió de 5 minuts al foc podem aconseguir fàcilment la temperatura.
3)     Quan arribi a una temperatura al voltant dels 40 graus tanquem el foc, apartem el cassó i hi afegim els bitxos picants i les fulles de llorer, el romaní, la farigola i la dent d’all. 
4)    Hi  afegim uns granets de pebre negre i un pessic de sal, ... i ho barregem tot bé.
5)    Omplim un pot de vidre amb l’oli i els ingredients, l’all, el llorer, els bitxos... i deixem en repòs a temperatura ambient una setmana o una mica més. Aquest pot el desem en un lloc sec i sense llum, a una temperatura constant. Jo el poso en un armari del rebost.
6)    Passat aquest temps podem traspassar l’oli a un setrill perquè estigui a punt per servir.


És un oli picant que es pot fer servir per aromatitzar les pizzes, algunes plats de pasta o amanides. També va bé per donar-li un toc a les patates braves tot i que es veu que per les braves s’hi afegeix pebre vermell picant.

Un consell: si us queda massa picant podeu rebaixar-lo afegint-hi més quantitat d’oli. És difícil saber quant de picant us agrada l’oli però a mida que l’aneu fent hi anireu trobant l’equilibri i sabor que voleu.
Bon profit !

ingredients, l'oli i les espècies

l'oli tebi amb el llorer, la caiena...

pebre negre, els alls pelats, ...
romaní i

farigola....


barregem tot bé i desem una setmana




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!