Us he de confessar que la primera vegada que vaig fer les galettes no em
van sortir gens bé. Vaig fer servir una recepta (que ara no recordo d'on la
vaig treure) però que bàsicament era barrejar uns 250 grams de farina sarraïna
junt amb 700 ml. d'aigua i una culleradeta de sal i deixar reposar. La massa no
va quedar gaire bé , a l'hora de coure-la es trencava, impossible donar-li
la volta.... total, vaig haver d’improvisar afegint un ou batut i un dau gran
de mantega i vaig poder fer alguna cosa mig decent. Però ja sabeu que a la
cuina molts cops les coses no surten a la primera ni a la segona i que cal
practicar molt per poder oferir un bon plat. Ara us passo la recepta que m'ha donat els agraïments de la familia, que a casa, són exigents i volen menjar bé, què carai !
Ingredients (per a unes 8/9 galettes) : 250 grams de farina sarraïna, 2 ous, 300 ml. de llet i 2 pessics de sal (si voleu poseu-ne sols un) .
Daus
de mantega x coure la massa. Aproximadament unes 5 o 6
cullerades.
Pel
farciment: diferents tipus de formatges, pernils, verdures, patata,
ous, ... podem aprofitar les restes d’altres àpats o aliments que ens han
quedat per la nevera. Així com també herbes aromàtiques, pebre, sal (compte que
la farina ja és prou salada). També podem posar-hi un ou al centre i acompanyar amb formatge ratllat.
1) Primer
de tot, en un bol batre els ous i salar amb un polsim de sal.
2) Afegir la mantega mig fosa i remoure. Afegir la llet i batre fins que tinguem una massa cremosa... Si cal, afegir llet. Deixem reposar una estona a nevera tapat (una hora o més)
3) Preparem
el farciment, tallem a daus petits o làmines els ingredients que usarem.
4) Quan la planxa sigui calenta posar
un dau petit de mantega en una planxa de fer creps, i abocar un
cullerot de crema, just la quantitat perquè la galette quedi ben fina. Deixar que
s’estengui bé (allunyar del foc i girar per totes les bandes). Una de les coses que he vist és que a l'hora d'abocar la crema a la paella cal inclinar-la molt perquè s'estengui bé però amb paciència i molta pràctica s'aconsegueix. Ja la tenim estesa i la deixem coure uns minuts, i quan comenci a fer bombolles girar-la ajudant-nos d’una espàtula Un cop girada, pintem amb el pinzell untat de mantega i el coem de l’altra banda. En
aquest moment hi posem el farciment. I pleguem la galette de les 4 bandes cap
endins deixant un forat al mig on es pugui veure de què està farcida, com si es
tractés d’un sobre mal tancat. Amb la pala hem d'anar marcant les bandes aguantant una estoneta perquè no es torni a obrir. Un cop les 4 bandes plegades deixem coure fins que quedi torradeta que és com es menja i resulta molt bona. La clau, deixar que
quedin ben cuites i fetes, així resulten ben cruixents.
5) Propostes
de combinacions:
a. pernil dolç, pinya i formatge ratllat.
b. Daus
de patata cuita amb ceba caramel·litzada . Primer hem de coure tots els ingredients.
c. Pernil
salat, tomàquet natural i virutes de parmesà.
d. Ceba
i carbassó cuits amb tomàquet cru i pinyons. Cal
prèviament coure la ceba i el carbassó talladets ben fins.
e. Una
combinació que agrada molt és amb ou, bacon i formatge. Aquesta la farem
així: just quan donem la 2a volta a la galette aboquem l’ou i anem estenent per
tota la galette la clara, hi afegim les tires de bacon i els formatges.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!