divendres, 19 de desembre de 2014

calamars farcits de l’àvia Francesca



Aquesta recepta és la de tota la vida de casa, que ha cuinat la meva mare i que ara també fa ma germana amb la mateixa bona saviesa. Porta molta feina però el resultat és excel·lent. 










Nosaltres, a casa no ho fem però, es pot congelar i treure per l’ocasió.
Ingredients (per unes 4/5 persones): 10 calamars mitjanets, uns 500 grams de carn picada meitat vedella meitat porc, 2 cebes, 3 tomàquets madurs ratllats, 1 ou dur, farina (avui he fet servir farina sense gluten) , brou de peix (o aigua, oli d’oliva, sal, pebre negre, una mica de vi blanc (o cava). I per la picada: 2 granets d’all, julivert fresc trinxat i un grapat d’ametlles torrades.
Anem a fer-los
1)    Netegem les cebes, les pelem i tallem ben petites. Netegem els calamars, traiem potes i aletes i les apartem.
2)   Fem l’ou dur (en aigua bullint coure 10 minuts i treure i refredar,  pelar i ratllar. 
3)   Fregim una part de la ceba (la meitat)  ben picadeta en una cassola amb oli d’oliva, quan sigui transparent hi afegim la carn picada i coem 5 minuts més. Afegim les ales i potes dels calamars tallats ben petitets i ho remenem.  Salpebrem. Coem fins que estigui feta la carn (uns 10 minuts) i apartem del foc
4)   Ratllem l’ou dur i l’afegim al tall.
5)   Agafem els calamars i els farcim amb el preparat (va molt bé fer-ho amb una cullera petita de postres)  i tanquem amb un escuradents perquè no se’ns escapi.
6)   Passem els calamars per farina (si volem els fem amb farina sense gluten) .  Jo avui els he fet sense gluten,  amb farina de blat de moro.
7)   Fregim els calamars en una cassola amb oli d’oliva fins que siguin una mica torradets, els traiem del foc i reservem. Hi afegim la resta de la ceba picada, quan sigui transparent hi afegim el tomàquet natural triturat. Mentre, escalfem el brou de peix o l’aigua. Afegim el vi blanc (jo avui he abocat cava) , tapem la cassola i deixem reduir uns 10 minuts.
8)   Aboquem el brou de peix ben calent i afegim els calamars , salem i els deixem coure tapats una mitja hora. Han de quedar tous.
9)   Fem una picada amb l’all, el julivert i les ametlles torrades. Afegim una mica de salsa de la cassola . Afegim la picada a la cassola els últims 5 minuts.
10) Mirem com ha quedat, parem el foc i deixem reposar. Almenys caldria deixar-los reposar un parell d’hores perquè aconseguirem la textura i sabors ideals.

Hi altres variacions, per si voleu fer la que més us agradi: es poden farcir amb la carn crua, o bé només amb les potes i les aletes dels calamars. Podem espessir el farcit amb molla de pa remullada. També podem afegir al farcit alguns bolets. En comptes de brou de peix s’hi pot afegir aigua.



fregim la ceba


hi afegim la carn picada

i les restes de calamars



i ara l'ou dur ratllat

farcim i tanquem


enfarinem i fregim


ara fem el sofregit per la salsa

i tomàquet


i fem la picada



aigua o brou calents

hi afegim els calamars farcits

i cinc últims minuts la picada



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!