El flam d'ou de sempre, fet de forma senzilla i amb aquella olor i sabor que ens transporta a la nostra infància ... quins dolços moments.
Ingredients (per unes 14 unitats): 1 litre de llet (sencera), 6 ous sencers i 2 rovells, 8 cullerades de
sucre, i per fer caramel líquid, uns 150 grams de sucre i uns 50 grams d’aigua
i unes gotes de suc de llimona.
Cal
coure’l al bany Maria i ho podem fer o bé amb una cassola al foc o bé al forn.
Jo ho faig en una cassola ample al foc, controlo més el temps de cocció i la
despesa energètica és menor.
1) Primer
de tot fem el caramel i preparem els
motlles on anirà el flam. Podem fer-ho en un motlle gran o diversos petits. Com
faig el caramel? Senzill. Posem sucre en un cassó amb aigua i gotes de llimona i
barregem. Ho portem al foc i No remenem gens. Es forma una escuma i amb
bombolles, cada cop més grosses. I quan quedi líquid i daurat ho anem posant a
la base del motlle. Compte! Es crema de seguida, cal vigilar-ho de molt a prop.
Consells per un bon
caramel: no toquis el caramel amb res, ni el remenis, deixa’l coure i fer-se
líquid al seu ritme. Per què? Doncs perquè si el remenes el pots bloquejar i
se’t fa una crosta. Va millor si afegeixes unes gotes de llimona. Si t’ha passat, hi afegeixes unes gotes d’aigua i deixes
que torni a tornar-se líquid. Fes el caramel en un cassó. I aboca’l millor un
motlle metàl·lic (s’hi enganxa millor). No aboquis el flam fins que s’hagi
refredat una mica el caramel.
Quines quantitats?
Aproximadament, per cada 150 grams de sucre uns 50 grams d’aigua i unes gotes
de suc de llimona.
Com netejar el cassó
brut del caramel? Doncs amb aigua i al foc una estona.
2) I
ara anem a fer el flam d’ou. En un
bol fondo batem els 6 ous amb els 2 rovells i el sucre una estona. Hi afegim la
llet i seguim batent.
3) Omplim
el motlle gran o els motlles petits, i els tapem molt bé amb paper d’alumini perque no entre aigua i els posem a
la cassola amb aigua ben calenta (un parell de dits d’aigua, o més però que no
pugui arribar a entrar en els motlles). Tapem la cassola i deixem coure una
bona estona. Jo compto uns 40 minuts i miro com està. Punxo amb un escuradents
i veig si surt net o no.
4) Deixem
refredar i ja el tenim fet.
Quina bona pinta!!
ResponEliminaQuina bona pinta!!
ResponElimina