Dificultat
|
Fàcil
|
Temps
|
40’
|
Cost per unitat
|
0,25€
|
Les magdalenes (o madeleine en francès) tenen el seu
origen en l’àrea de Lorena a França i es tracta de petits pastissets que ara es
presenten en motlles de paper arrissat i amb un sabor i textures que recorden
un pa de pessic amb aroma de llimona. En la recepta tradicional francesa es
separen els rovells de les clares i es baten les clares a punt de neu per
afegir-les a la massa al final de tot. Amb aquest detall s’aconsegueix donar
més lleugeresa a la massa.
Jo les faig com les hem fet aquí tradicionalment
però podeu provar fent-ho “a la francesa”
L’orígen del seu nom? N’hi ha diversos però diuen
que una criada anomenada Madeleine Paulmier el 1755 fa fer aquests pastissets
pel rei de Polònia. Una altra versió explica que les feia una jove anomenada
Magdalena per als peregrins que feien el camí de Sant Jaume.
Ingredients per unes 12
magdalenes: 200
grams de farina per brioxeria, 125 grams de sucre, 3 ous mitjans , 100 ml.
d’oli d’oliva, 50ml. de llet, ratlladura de la pell d’una llimona i mig sobre de llevat (8 grams).
1) Traiem
els ingredients i els deixem atemperar damunt el marbre de la cuina.
2) Batem
els ous fins que estiguin espumosos. Hi afegim el sucre i seguim batent fins
que s’emblanqueixi. Hi afegim l’oli d’oliva amb un rajolí. Fem igual amb la
llet. Hi afegim la ratlladura de la pell de llimona. Batem bé.
3) Afegim
la farina tamisada amb el llevat barrejat. Barregem bé i deixem refredar a la
nevera aproximadament una horeta. Aprofitem per posar el forn a escalfar ben
alt (200 graus).
4) Traiem
la massa de la nevera i la batem una
mica per tornar a unir tots els ingredients (homogeneïtzar).
5) Baixem
el forn a 180 graus i posant només el de sota. Omplim els motlles de magdalenes
amb la massa preparada (unes tres quartes parts de cada motlle), ensucrem
lleugerament per sobre i enfornem a 180 graus durant uns 12/14 minuts
aproximadament o fins que veiem que són daurades. Traiem del forn i
6) Deixem
refredar
Consells per unes bones magdalenes:
- deixar atemperar tots els
ingredients,
- batre ben batuts els ous,
- tamisar sempre que puguem
la farina,
- fer servir la farina
adequada, o sigui especial per a brioxeria o la farina fluixa, posar un pèl de
sal ajuda a fer-la més esponjosa,
- deixar reposar la massa un
cop feta almenys almenys una horeta,
- omplir els motlles unes
tres quartes parts perquè pujaran i els posem dins altres recipients més sòlids
perquè tendiran a expandir-se si només els posem amb paper, van molt bé unes
safates que ja tenen uns forats per col·locar els motlles de paper a dins.
- pre escalfar el forn amb
temps i posar una safata al mig del forn
- coure en una temperatura
mitjana al voltant dels 180 graus tot i que millor preescalfar el forn a
temperatura més alta perquè en obrir s’abaixarà.
- només coure amb el forn de
sota i posar el foc de sobre els últims 5 minuts,
- no obrir el forn mentre
duri la cocció,
- quan estiguin cuites les
traiem de seguida del forn perquè no s’assequin
- les posem en un lloc sense
corrents d’aire i esperar a desar-les en algun recipient a que estiguin fredes.
- Si hem fet servir motlles
de silicona o reutilitzables millor desemmotllar el més aviat possible perquè
no quedin humides
ingredients |
ingredients mesurats |
batem els ous |
fins que siguin blanquinosos i espumosos |
hi afegim el sucre i continuem batent |
la llet |
l'oli |
i tamisem farina i llevat |
deixem reposar a la nevera |
una capa de massa |
ingredients al gust |
capa de massa |
i més ingredients al gust |
al forn uns 15 minuts i treure deseguida, .... |
perquè no agafin humitat |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!