Menú

16 de febr. 2015

galettes bretones (o creps salades)




Aquest tipus de crep és d’origen bretó i s’utilitza farina sarraïna o (de fajol). El sabor ja veureu que és diferent al de la farina normal. La massa queda més cruixent i és d’un color més torrat.
Un apunt importantíssim: aquesta farina és apta per a celíacs ja que no conté gluten. Sempre i quan manipulem tot amb molta cura: ingredients i eines.


Us he de confessar que la primera vegada que vaig fer les galettes no em van sortir gens bé. Vaig fer servir una recepta (que ara no recordo d'on la vaig treure) però que bàsicament era barrejar uns 250 grams de farina sarraïna junt amb 700 ml. d'aigua i una culleradeta de sal i deixar reposar. La massa no va quedar gaire bé , a l'hora de coure-la es trencava, impossible donar-li la volta.... total, vaig haver d’improvisar afegint un ou batut i un dau gran de mantega i vaig poder fer alguna cosa mig decent. Però ja sabeu que a la cuina molts cops les coses no surten a la primera ni a la segona i que cal practicar molt per poder oferir un bon plat. Ara us passo la recepta que m'ha donat els agraïments de la familia, que a casa, són exigents i volen menjar bé, què carai !


Ingredients  (per a unes 8/9 galettes) :  250 grams  de farina sarraïna, 2 ous,  300 ml.  de llet i 2 pessics de sal (si voleu poseu-ne sols un) .
Daus de mantega x coure la massa. Aproximadament unes 5 o 6 cullerades.

Pel farciment: diferents tipus de formatges, pernils, verdures, patata, ous, ... podem aprofitar les restes d’altres àpats o aliments que ens han quedat per la nevera. Així com també herbes aromàtiques, pebre, sal (compte que la farina ja és prou salada). També podem posar-hi un ou al centre i acompanyar amb formatge ratllat. 

1)     Primer de tot,  en un bol batre els ous i salar amb un polsim de sal. 
2)    Afegir la mantega mig fosa  i remoure.  Afegir la llet i batre fins que tinguem una massa cremosa... Si cal,  afegir llet. Deixem reposar una estona a nevera tapat (una hora o més)
3)    Preparem el farciment, tallem a daus petits o làmines els ingredients que usarem.
4)    Quan la planxa sigui calenta posar un dau petit de mantega en una planxa de fer creps,   i abocar un cullerot de crema, just la quantitat perquè la galette quedi ben fina. Deixar que s’estengui bé (allunyar del foc i girar per totes les bandes). Una de les coses que he vist és que a l'hora d'abocar la crema a la paella cal inclinar-la molt perquè s'estengui bé però amb paciència i molta pràctica s'aconsegueix. Ja la tenim estesa i la deixem coure uns minuts, i quan comenci a fer bombolles girar-la ajudant-nos d’una espàtula  Un cop girada, pintem amb el pinzell untat de mantega i el coem de l’altra banda.  En aquest moment hi posem el farciment. I pleguem la galette de les 4 bandes cap endins deixant un forat al mig on es pugui veure de què està farcida, com si es tractés d’un sobre mal tancat. Amb la pala hem d'anar marcant les bandes aguantant una estoneta perquè no es torni a obrir. Un cop les 4 bandes plegades deixem coure fins que quedi torradeta que és com es menja i resulta molt bona. La clau, deixar que quedin ben cuites i fetes, així resulten ben cruixents.
5)    Propostes de combinacions:
a.     pernil dolç, pinya i formatge ratllat.
b.    Daus de patata cuita amb ceba caramel·litzada . Primer hem de coure tots els ingredients.
c.    Pernil salat, tomàquet natural i virutes de parmesà
d.    Ceba i carbassó cuits amb tomàquet cru i pinyons. Cal prèviament coure la ceba i el carbassó talladets ben fins.  
e.    Una combinació que agrada molt és amb ou, bacon i formatge. Aquesta la farem així: just quan donem la 2a volta a la galette aboquem l’ou i anem estenent per tota la galette la clara, hi afegim les tires de bacon i els formatges.
f.    Xampinyons, formatge i tomàquets cherrie: en una paella fregim els xampinyons amb oli, all i julivert picats i salpebrem al gust. 
i totes les que us passin pel cap



els ingredients


batre els ous i salar

afegir-hi la mantega fosa

i la llet


i la farina

treballar bé

ha de quedar cremosa

tapar i a la nevera

abocar a la paella amb mantega ben calent...

girar

i pintar una mica amb mantega

hi aboquem un ou al centre

i afegim la resta d'ingredients

i pleguem pels costats

trenquem el rovell i l'escampem

aquesta és amb formatges i pernils

cal apretar bé perquè agafi la forma

fins que quedi torradeta





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!