Rodó de vedella amb ceba caramel·litzada (en fred)
Dificultat |
Mitjana |
Temps de preparació temps de cocció |
20’ 30’/40’ |
Cost per ració |
3€ |
Un rodó de vedella és un plat que
allarga a molta gent, que surt prou bé de preu, i que queda bonic a taula.
Apart, en servir-lo ja tallat és molt còmode i pràctic a l’hora de servir. La
ceba que l’acompanya és bàsica i li dona el toc diferent, alegria i combina
molt bé.
Ingredients per unes x persones: una peça gran de rodó
de vedella, fil per lligar-lo, 4 cebes grans, sal, pebre negre, brandi, oli d’oliva
i sal.
1. Primer de tot lligo el
rodó de vedella, avui l’he demanat gran, pesa uns 2.300 grams i serà el dinar
per a la família, unes 8 persones. El fet és que me n’ha sobrat, per tant,
compto els ingredients per unes 10 persones. Salpebro el rodó.
2. Com el lligo? Doncs simplement
faig una volta a la part llarga i aleshores vaig donant voltes al cordill per
la part més estreta tot embolicant-lo. Es fa per tal que quedi tot més rodó i
homogeni. Hi ha persones que fan servir una malla però en aquest cas millor que
no, ja que sinó la carn quedaria massa apretada i tardaria més en coure’s.
3. Poso el forn a escalfar,
a sota i a sobre, a uns 200 graus,
4. Pelo i tallo les cebes a
rodanxes fines. Poso oli en una paella gran i coc les cebes a foc mig, foc lent
... Només cinc minuts. Jo els afegeixo un polsim de sucre moreno i un
de sal.
5. Aparto les cebes per tal
que no se’m coguin excessivament ja que després es couran més al forn.
6. Ara a la paella ben
calenta i amb oli d’oliva marco el rodó de vedella per totes les bandes fins
que quedi una capa daurada pertot.
7. Poso el rodó en una
safata per forn i als costats amb la ceba. I a coure al forn ara en primera
cocció uns 15’
8. El trec del forn, raig
de brandi i li dono la volta i altres 15’ al forn.
9. En aquests moments, amb
30’ la carn quedarà feta però al punt, amb un toc rosa per dins. Si a la gent
els agrada un xic més feta podem afegir 5’ per cocció, fent un total de 40’ (20’+20’)
i també quedarà molt bé. Més estona correm el perill que es faci massa.
10. Es pot servir ara en
aquests moments en calent. Però a nosaltres, aquest tall ens agrada en fred.
Així doncs, tanco el forn, trec la carn i la deixo refredar. I posteriorment a
la nevera dins un taper d’un dia per l’altre.
11. El dia del dinar, tallo
la carn a rodanxes molt fines i les col·loco en una safata amb la ceba caramel·litzada.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!