Menú

29 de març 2019

makis japonesos






Dificultat
Mitjana
Temps de preparació
2h.
Cost per ració (per unitat)
0,20€

Ingredients per unes 4/5 persones:  300 gr d'arròs (preferiblement glutinós, 450ml. d'aigua,  5 fulles de alga nori, 70 grams de peix cru (en aquest cas tonyina), mig cogombre, mig alvocat, mig got petit de vinagre d'arròs (uns 150ml), una culleradeta de sucre i una altra de sal, salsa de soja, una mica de sèsam, salsa picant wasabi.


Pot semblar que hagi de ser molt difícil però no és del tot cert. Et dic que sí és un procés ordenat i que 
comporta feina. Un pas darrere l’altre, paciència, temps, i tot organitzat. Apart d’això si es segueix totes 
les passes, l’èxit està gairebé assegurat. I podem gaudir de makis a casa per un cost assequible i un
 gust exquisit. I l’alegria d’haver-ho fet nosaltres mateixes. 


1)     Primera complicació, aconseguir tots els ingredients. Cada cop és menys complicat ja que els pots trobar en molts supermercats grans. El més car són les algues (unes 5 fulles per uns 2,50€) i el vinagre d’arròs (per una ampolleta d’uns 150ml uns 3€), la resta ja és més assequible.
2)    Segona tasca a fer i bàsica: rentar l’arròs. Avui he usat un arròs rodó d’aquí però també venen arròs especial per fer sushi. Aquest procés és bàsic per poder començar a cuinar. Com ho faig? Doncs res més fàcil que col·loco els 300 grams d’arròs en un colador i sota l’aixeta amb aigua vaig netejant-lo tot remenant amb les mans. Veuràs que l’aigua de sota surt emblanquinada, doncs bé, fins que l’aigua surti transparent no hem acabat el procés. Per què faig això? Doncs és per treure midó de l’arròs. Aquest procés pot durar uns 5 minuts.
3)    Posem l’arròs net junt amb l’aigua freda en una cassola amb la tapa transparent (per controlar la cocció sense obrir la tapa) al foc ben fort.
4)    Quan comenci a bullir el coem a foc mig uns 12 minuts, tanquem foc i deixem reposar 12 minuts més. Atenció! No obrir la tapa.
5)    Mentre cou i reposa l’arròs preparo el vinagre. Poso el vinagre en un potet (o un got) amb una culleradeta de sucre i una de sal i en calent ho barrejo bé.
6)    I tallo les verdures. Pel que fa a la tonyina jo la compro uns dies abans, la tallo a tires i la congelo. Doncs tallo les verdures a tires pensant que aniran dins els makis
7)    Ja tinc l’arròs cuit. Ara el passo a una safata ample i agafo un vano i el remeno i el vento (dono aire) per refredar-ho. (la cultura japonesa diu que ha de fer-se ventant-lo amb fulles de plàtan, però a tant no arribo). Entremig hi vaig abocant el vinagre i així fins acabar el vinagre.
8)    Ara em preparo els estris. Un bol amb aigua freda, una catifa per sushi, film transparent i ganivet per tallar-lo.
9)    Ja tinc l’arròs a punt. Ara agafo una catifa (tipus mini persiana) per fer sushi, estenc la catifa, poso film transparent i a sobre una fulla d’alga nori. La banda rugosa la poso mirant amunt i la part llisa i brillant va a sota (que és la que anirà a fora).
10)  Vaig col·locant l’arròs amb les mans i vaig hidratant-me els dits perquè no se m’enganxi l’arròs.
11)   I començo el procés laboriós de fer els canutos de sushi. Vaig enrotllant ajudant-me de la catifa. Giro el canonet i pressiono fortament però controlant el que hi ha a dins. Quan ja acabi la 1a volta trec el film perquè no s’enganxi i resti fora i anem fent com si es tractés d’un braç de gitano. És molt important que quedi compactat, consistent, amb paciència i tècnica va sortint. Un cop he acabat i moments abans d’enrotllar-ho tot em mullo els dits i humitejo la vora de l’alga perquè s’enganxi bé. I ja està. Tanco les vores bé i deso a la nevera. Així vaig fent amb totes les fulles d’alga i tots els ingredients interiors.
12)  A la nevera unes hores.
13)  Una estona abans de menjar, traiem els rotlles i tallem rodanxes més o menys d’un dit de gruix. (unes 10 per cada alga) però això ja va més al gust de cadascuna. Aquí recomano tenir un ganivet que talli bé.
14)  Servim amb un bol de salsa de soja, uns “palillus japonesos” i salsa wasabi (alerta, pica moltíssim)

Bon profit!


els ingredients

rento bé l'arròs



fins que l'aigua surti neta, transparant, sense midó

preparo el vinagre especial 

una culleradeta de sucre

una culleradeta de sal

escalfo i barrejo bé

mentre bull l'arròs preparo les verdures

l'alvocat el tallo com sempre, 1er per la meitat

giro les due sparts i aparto

així


estiro l'estora i hi coloco a sobre film transparent

la part llisa i brillant va a sota (quedarà fora del rotlle)

mirant amunt per la part més rugosa


estenc l'arròs, vento, i afegeixo el vinagre d'arròs



amb els dits mullats poso una capa d'arròs sobre l'alga


coloc l'ingredient dins


i començo a enrtollar

ajudant-me de l'estora

em mullo els dits si cal

al final mullo la vora de l'alga perquè s'enganxi bé

ja està !


i faig el mateix amb la resta d'ingredients





cal apretar bé perquè quedi ben compacte i ben fet



deso els rotlles a la nevera embolicats amb film

una estona abans els tallo a rodanxes



2 comentaris:

  1. Probaré de hacer pero lo veo complicado para mi,pero lo intentare

    ResponElimina
    Respostes
    1. ánimos, inténtalo, y si lo haces me dices qué tal te ha ido. Por cierto, muchas gracias por dejar comentarios. adelante

      Elimina

Agraïda per la teva aportació !!!