Menú

2 d’abr. 2015

mona de Pasqua de mantega





D'on ve això de la Mona?
Cada dilluns de Pasqua els padrins regalen als seus fillols la mona.  Aquesta tradició està documentada des del s.XV. Mona prové de “monus” que vol dir regal o ofrena. Antigament la mona portava tants ous com anys tingués l’infant. Habitualment es feia fins que el nen o la nena feien la 1a Comunió. Aquest pastís en la seva forma més tradicional te forma de tortell i porta ous durs. Després, durant el s.XIX es van afegir guarniments com els ous de xocolata, les ametlles, les fruites confitades, ...

Per fer aquesta Mona i veure més fotos de tot podeu clicar als següents enllaços:
pa-de-pessic-per-mona

la-mantega-pastissera.html


Pa de pessic per mona: La Genovesa
 6 ous (separar rovells i clares), 200 grams de sucre, 250 grams de farina (si és de força pujarà més), 3 cullerades de llet (o aigua) mig sobre de llevat en pols (8 grams) i mantega i farina pel motlle.

10)  En un bol incorporar els rovells amb el sucre. Muntar-ho tot a punt de neu, amb una textura cremosa com de crema anglesa.
11)   En aquest punt afegir-hi la llet i no remenar. Abocar-hi la farina tamisant-la i no remenar. Ara afegim la farina tamisada junt amb el llevat de cop i ho treballem amb una cullera de fusta o una espàtula. Hem d'aconseguir una massa suau i espessa i compacta.
12)  Muntar les clares a punt de neu (amb un polsim de sal i les clares fredes va millor) amb unes varilles.
13)  Afegir-hi les clares muntades a punt de neu amb molt de compte treballant de baix a dalt amb les mans o amb una llengua pastissera.
14)  En un motlle rodó amb paper de forn o untat amb mantega i farina posar al forn uns 35 minuts a uns  180 graus. (forn de sota). Parar el forn, obrir la porta una mica i deixar uns 10/15  més de repòs abans de treure el pa de pessic.
15)  Deixar refredar bé abans de treballar-ho. Va molt bé fer-lo el dia abans i embolicar amb film transparent i desar a la nevera.

Almívar per mullar el pa de pessic: 100 grams de sucre, 100 grams d'aigua, el suc de mitja llimona i unes gotes de brandi (o un altre licor)
Barregem l'aigua amb el suc de llimona, hi afegim el sucre i unes gotes de licor i ho portem al foc. Quan comenci a bullir comptem uns 3 minuts i parem el foc. Remenem i deixem refredar una mica. Amb un pinzell de pastisseria anem pintant la base de dins del pa de pessic, li donarà humitat, dolçor i un punt de sabor molt bo.


La mantega pastissera:
Ingredients: 170 grams de mantega, 85 grams de sucre i 85 grams d'aigua.

Hi ha diverses maneres de fer aquest tipus de mantega però jo faig el més fàcil i rapidet. Segurament hi ha receptes molt més elaborades però aquesta queda molt bona i fem servir tres ingredients que segurament tindrem per casa. Ho faig així: primer de tot poso l'aigua a bullir amb el sucre (quan bulli, deixar-ho bullir 3 minuts) i ho deixo refredar.
Després la mantega a daus petits en petites sessions a escalfar al microones (15/20 segons) i la traiem i l'anem treballant amb una llengua pastissera fins que tingui una textura cremosa.
Un cop ho aconseguim anem afegint a poc a poc l'almívar i l'anem treballant amb la llengua pastissera. També es pot treballar amb unes barilles  de muntar nata. Cal treballar a temperatura ambient, si ens queda massa líquida podem refredar a la nevera. Però segurament no caldrà. Quan la tinguem amb la textura que volem ja està.

Nova crema de mantega pastissera (any 2022). He fet la crema d'una altra manera. Més senzilla i queda molt bona. 350 grans de mantega, 150 grams de sucre de llustre, 50ml de llet, unes gotes d'essència de vainilla i colorants blanc i rosa. 
Bato la mantega tova amb unes varilles, afegeixo el sucre i després la vainilla. Al final afegeixo uns 25/30 grams de colorant alimentari blanc. Així aconsegueixo una crema blanca ben bonica. Poso la mantega en una mànega pastissera i la resta la tenyirė de color rosa. Afegeixo unes gotes de colorant i bato bé.  I coloco en una altra mànega pastissera. 

Guarniments i farciments: ous de xocolata, plomes de colors, ametlla a làmines (o  granulada), melmelada de préssec o l'albercoc, cireres confitades, pollets, nius ....
Eines: motlle per pa de pessic, mantega i farina pel motlle, mànega pastissera amb broca arrissada, llengua i pala pastisseres, ...


El dia abans fem el pa de pessic, l'emboliquem amb film transparent i desem a la nevera.
Traiem el pa de pessic de la nevera i tallem les parets exteriors perquè així la mantega s'hi enganxarà millor.
Fem els 2 almívars que necessitarem, primer el de la mantega pastissera (que s'ha de refredar...) i després el del pa de pessic.
En acabat fem la mantega pastissera.
Un cop tenim tots els ingredients passem a farcir-lo i guarnir-lo.
Primer fem un o dos talls en horitzontal. Van molt bé els ganivets de pa perquè són més llargs i amb dents serrades. Pintem amb l'almívar amb llimona i a sobre hi estenem una bona capa de melmelada. Tapem.
Ara cobrim amb una fina capa tot el pastís de mantega pastissera. Cobrim les parets amb les làmines d'ametlla. Posem la mantega en una mànega pastissera deixant una mica en el bol per després fer-la en un altre color. I anem cobrint el pastís amb flors de mantega.
Amb la mantega sobrera hi posem unes gotes de colorant, avui de color verd, ho remenem bé i posem a la mànega pastissera i fem unes floretes.
Ara ja anem posant els guarniments que volem i finalment les plomes de colors.
Desem la Mona a la nevera i pot estar-s'hi uns dies però us asseguro que a casa no dura ni un dia sencer.
Any 2022: També he fet la Mona així: he tallat en tres parts el pa de pessic, he cobert el primer pis amb mantega pastissera blanca, el segon pis amb melmelada de préssec, i al final tot cobert amb mantega pastissera blanca i decoro amb flors de mantega blanques i roses. 


Bon profit i Bona Pasqua !
a fer el pa de pessic

ja tenim les clares a punt deneu

tamisem la farina

i anem remenant

tenim una massa força compacta

afegim amb compte les clares

preparem el motlle, mantega i farina ...


ja fred traiem del forn

tallem el pa de pessic

i ara l'almívar per la mantega pastissera


deixem bullir 3 minuts

i ara fem l'altre almívar


els ingredients per la mantega pastissera


treballem la mantega




queda una textura suau,  i fàcil de treballar

pintem amb l'almívar amb llimona

i cobrim amb la melmelada


tallem les parets

cobrim amb una capa de mantega pastissera


i amb les làmines d'ametlla


i fem unes flors al damunt

tenyim una part de la mantega


i acabem de decorar

queda una Mona ben bonica


i les plomes no poden faltar






2 comentaris:

  1. ho sento però la mona la regalen els padrins el diumenge de Pasqua

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia. d'on és la meva família: terres de Lleida, s'ha fet i es fa el Dilluns de Pasqüa. És d'on recullo la tradició i recepta. Gràcies.

      Elimina

Agraïda per la teva aportació !!!