És un
plat d’hivern i molt tradicional a Lyon.
Però gratinada era la sopa de l’antic mercat central de París “Les Halles”, on
els carregadors la prenien per refer-se de la feina. Aquí a Catalunya també es
prenia però en comptes de gratinar-la s’hi afegien herbes com la farigola i
altres.
Ingredients (per unes 5 persones): 4 o 5 cebes dolces, un parell de
litres de brou de verdures, un ou per persona (o sigui cinc), 3 llesques de pa
de barra per persona o una de pagès per persona, uns 60 grams de mantega
(bona), uns 300 grams de formatge ratllat tipus emmental (per gratinar), 1
cullerada (de sopa) de farina, sal i pebre, oli d’oliva.
Estris
de cuina: safata per forn per les torrades de pa, una cassola gran per fer la
sopa, i unes cassoletes individuals (o bols fondos) per a gratinar i servir.
- Tenim
el brou de verdures preparat, l’escalfem una mica.
- Posem
les llesques de pa al forn perquè quedin torrades (jo les poso uns 10’ a
uns 170 graus aproximadament o fins que veig que agafen un color daurat)
- Tallem
les cebes en juliana (primer a lo llarg i després en rodanxes molt fines).
Les deixem en un bol
- En
una cassola ben gran escalfem l’oli d’oliva, afegim mantega. Quan estigui
fosa hi afegim les cebes i remenem bé amb una cullera de fusta. Hi afegim
un rajolí d’oli. Ho fem coure durant uns 20/25 minuts a foc lent.
- Afegim
la cullera de farina, remenem i afegim el brou tebi, salpebrem al gust. I
ho deixem coure tot a foc mig uns 12/15 minuts.
- Traiem
les torrades i apugem el forn a 220 graus.
- Preparem
unes cassoletes individuals. Hi posem un parell de cullerots de la sopa,
hi afegim un ou cru, les llesques torrades i el formatge ratllat i ho
deixem coure al forn uns 5 minuts a gratinar.
- Servim
calent.
Nyamm, gråcies!!!
ResponEliminaCaram, Mercè, a veure si la fas i em dius com t'ha anat
EliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
Elimina