dimecres, 21 de gener de 2015

creps de casa




Vols una crep? Una recepta que permet molts farciments, dolços o salats i que a casa sempre és aplaudida. Jo la deixo reposar una estona però si tens pressa, cap problema, la pots fer al moment, molt fàcil. 
Va molt bé com a recurs quan tens restes de menjar. En aquest cas em sobrava pernil dolç i formatge d'una festa, i fideus i botons de xocolata d'un pastís ... 


Ingredients  (poden sortir al voltamt de 15 creps): 4 ous, 20 grams de sucre, 250 grams de farina, mig sobre de llevat (uns 8 grams) tot i que és opcional, 500 ml. de llet, 40 grams de mantega (fosa) i un polsim de sal
Pel farciment salat: pernil dolç, pernil salat, formatge, pinya, tomàquets cherrie, tonyina, olives, sobrasada, ceba deshidratada ...
Pel farciment dolç: crema de cacau, sucre, fideus de xocolata, melmelada, canyella mòlta, plàtan, nous, nata, maduixes, pera, mandarina, coco ratllat, ametlla granulada, ...
i les combinacions que vulgueu. A mi m'encanten les creps de sucre i canyella, tal qual.

1)     Posar tots els ingredients a temperatura ambient. En un recipient ben fondo batre tots els ingredients fins que quedi una pasta fina i sense grumolls. Jo primer bato els ous, els treballo una estona,  hi afegeixo la mantega fosa, 1 sobre de llevat tamisat i la farina tamisada de cop i remeno, hi afegeixo deseguida la llet. Ho bato tot bé, tapo amb film i deixo reposar damunt el marbre (a l'hivernt) i a la nevera a l'estiu. Mínim una hora de repòs. 
2)    Preparar els farciments, tallar-los a daus petits, ratllar, ...
3)    Posar un dau petit de mantega en una planxa de fer creps quan la planxa sigui calenta i abocar un cullerot de crema. Deixar que s’estengui bé (movent la paella en moviments circulars perquè la crema es desplaci per tota la paella, s'estengui per tot arreu). Cal que quedi ben fina, així resultarà més bona i cruixent. Quan comenci a fer bombolles girar-lo ajudant-nos d’una espàtula. Cóm? posant l'espàtula a sota per la part central i girar amb compte agafant la crep pel mig. Coure’l de l’altra banda. En aquest moment posem el farciment que vulguem. Tapem per la meitat i deixem coure al gust. I així anem fent les creps
4)    combinacions possibles, entre centenars: pernil dolç i pinya, pernil salat i tomàquet, formatge i pernil dolç, sobrasada i mel, tonyina i olives, formatge de cabra i melmelada, sucre i canyella, melmelada, crema de xocolata i nata muntada, crema de xocolata i maduixes, xocolata i plàtan, mandarina i canyella, formatge de cabra i pera, crema de xocolata i ametlla granulada ...


claus per a l'èxit: tenir una paella de bona qualitat i on no s'enganxi el menjar (jo en tinc una de reservada sols per a les creps), necessària una pala per girar les creps, passar pel turmix bé la massa perquè no quedin grumolls, tenir dauets de mantega preparats per anar-los abocant abans de fer cada crep, abocar una fina capa i estendre bé per tota la paella i  deixar que es coguin bé perquè quedin cruixents.



els ingredients per la massa

ingredients dolços

ingredients "salats"

batem els ous

uns 5/6 minuts mínim amb la batedora elèctrica

hi afegim la resta d'ingredients, la farina tamisada...

deixem reposar i preparem els farciments

escalfem la paella

un dau de mantega

aboquem la massa per la crep

ja girada, la farcim (formatge, pernil i ceba deshidratada)

tapem i deixem coure al gust

farciment de pinya, pernil i ceba deshidratada



ara anem a fer-les dolces


estendre bé la crema de cacau


crema de cacau i nous

botons de xocolata i canyella

crema de cacau, ametlla granulada i canyella

botons i fideus de xocolata i nous


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!