Menú

3 de des. 2014

magdalenes casolanes (amb oli d’oliva)


Vols una magdalena?? La recepta tradicional feta amb oli d'oliva i treballant bé la massa.


Les magdalenes (o madeleine en francès) tenen el seu origen en l’àrea de Lorena a França i es tracta de petits pastissets que ara es presenten en motlles de paper arrissat i amb un sabor i textures que recorden un pa de pessic amb aroma de llimona. En la recepta tradicional francesa es separen els rovells de les clares i es baten les clares a punt de neu per afegir-les a la massa al final de tot. Amb aquest detall s’aconsegueix donar més lleugeresa a la massa.
Jo les faig com les hem fet aquí tradicionalment però podeu provar fent-ho “a la francesa”
L’orígen del seu nom? N’hi ha diversos però diuen que una criada anomenada Madeleine Paulmier el 1755 fa fer aquests pastissets pel rei de Polònia. Una altra versió explica que les feia una jove anomenada Magdalena per als peregrins que feien el camí de Sant Jaume.

Ingredients: 200 grams de farina per brioxeria, 125 grams de sucre, 3 ous mitjans , 100 ml. d’oli d’oliva, 50ml. de llet, ratlladura de la pell d’una llimona i mig  sobre de llevat (8 grams).

1)     Traiem els ingredients i els deixem atemperar damunt el marbre de la cuina.
2)    Batem els ous fins que estiguin espumosos. Hi afegim el sucre i seguim batent fins que s’emblanqueixi. Hi afegim l’oli d’oliva amb un rajolí. Fem igual amb la llet. Hi afegim la ratlladura de la pell de llimona. Batem bé.
3)    Afegim la farina tamisada amb el llevat barrejat. Barregem bé i deixem refredar a la nevera aproximadament una horeta. Aprofitem per posar el forn a escalfar ben alt (200 graus).
4)    Traiem la massa de la  nevera i la batem una mica per tornar a unir tots els ingredients (homogeneïtzar).
5)    Baixem el forn a 180 graus i posant només el de sota. Omplim els motlles de magdalenes amb la massa preparada (unes tres quartes parts de cada motlle), jo ho faig amb un servidor de gelats d'aquells de fer boles,  van la mar de bé,   ensucrem lleugerament per sobre i enfornem a 180 graus durant uns 12/14 minuts aproximadament o fins que veiem que són daurades. Uns 5 minuts abans afegim el forn de dalt (gratinador). Traiem del forn deseguida i dels motlles rígids (així evitem que s'humitegin) i
6)    Deixem refredar i ja podem menjar o desar en una capsa

Consells per unes bones magdalenes:
-      deixar atemperar tots els ingredients
-      batre ben batuts els ous, fins que canviïn de color
-      tamisar la farina i afegir-hi el llevat
-      fer servir la farina adequada, o sigui especial per a brioxeria o la farina fluixa, posar un pèl de sal ajuda a fer-la més esponjosa,
-      deixar reposar la massa un cop feta almenys almenys una horeta a la nevera (sembla una tonteria però és bàsic... almenys a mi em funciona)
-      omplir els motlles unes tres quartes parts perquè pujaran i els posem dins altres recipients més sòlids perquè tendiran a expandir-se si només els posem amb paper, van molt bé unes safates que ja tenen uns forats per col·locar els motlles de paper a dins.
-      pre escalfar el forn amb temps i posar la safata al mig del forn, com més centrat millor
-      coure en una temperatura mitjana al voltant dels 180 graus tot i que millor preescalfar el forn a temperatura més alta perquè en obrir s’abaixarà.
-      només coure amb el forn de sota i posar el foc de sobre els últims 5 minuts
-      no obrir el forn mentre duri la cocció
-      quan estiguin cuites les traiem de seguida del forn perquè no s’assequin
-      les posem en un lloc sense corrents d’aire i esperar a desar-les en algun recipient a que estiguin fredes.
-      Si hem fet servir motlles de silicona o metàlics apart dels de paper arrissat, millor desemmotllar el més aviat possible dels motlles exteriors perquè no quedin humides.











1 comentari:

Agraïda per la teva aportació !!!